×

Ing. Lýdia Milanová – FUJARA MUSIC
fujaramusic@gmail.com

×

Tlačová správa Fujarová škola a tvorivé dielne Dušana Holíka 2017: výroba fujary (2. cyklus) v Kyslinkách 19.-22. októbra

Fujarová škola a tvorivé dielne Dušana Holíka je štvorročné cyklické vzdelávanie s ročnou periodicitou. V minulom roku sa uskutočnila Fujarová škola a tvorivé dielne Dušana Holíka 2016: výroba pastierskych píšťal (1. cyklus). Podujatie bolo z verejných zdrojov podporené Fondom pre podporu umenia. Výstupom projektu boli aj dve publikácie Dušana Holíka: Fujarový spevník a Píšťalkový spevník, Metodika hry na šesťdierkovú pastiersku píšťalku a dvojačku. Titulné strany spevníkov aj hudobné ukážky na http://www.fujaramusic.sk/spevniky

Od štvrtku sa bude konať Fujarová škola a tvorivé dielne Dušana Holíka 2017: výroba fujary (2. cyklus).

Na tento workshop budú nasledovať:

Fujarová škola a tvorivé dielne Dušana Holíka 2018: techniky zdobenia (3. cyklus) a Fujarová škola a tvorivé dielne Dušana Holíka 2019: výroba koncertnej zdobenej fujary (4. cyklus).

Pripravujeme vydanie Vianočného fujarového a píšťalkového spevníka v rámci 2. cyklu projektu.

Miestom konania prvých dvoch ročníkov je Lesná správa Kyslinky. Lesnícka osada Kyslinky je situovaná v kaldere (kráteri) Poľany, kataster Hrochoť.

V 2. cykle sa v tvorivých dielňach budeme zaoberať výrobou fujár. Podujatie nadväzuje na 1. cyklus, ktorý sa uskutočnil v októbri 2016. Zúčastní sa ho 24 účastníkov, ktorí majú záujem o ucelenú problematiku a chcú sa teoreticky a prakticky zdokonaľovať. Účastníci budú rozdelení do dvoch skupín, ktoré sa budú striedať - prvá sa bude učiť hrať a druhá bude vyrábať fujary. Z 24 účastníkov je 21 mužov a 3 ženy. Štyria účastníci sú zahraniční Slováci a jedna účastníčka je Švajčiarka, členka slovenského folklórneho súboru.

V minulosti nebolo veľa výrobcov ani hráčov na pastierske píšťaly. Ale tí, ktorí ovládali hru na fujaru, ovládali hru na všetky ostatné pastierske píšťaly a vedeli ich aj vyrábať. Boli univerzálni a komplexní aj ako hráči, aj ako výrobcovia. Tento element sa v dnešnej dobe úplne vytratil a cieľom štyroch cyklov podujatia je zachovanie tradičných výrobných postupov a odovzdanie tohto kultúrneho dedičstva našich predkov budúcej generácii. V súčasnosti začali výrobcovia používať výdobytky modernej techniky (presné metre, ladičky, vlhkometre, digitálne nahrávanie zvuku) a kvalita fujár a píšťal sa po hudobnej stránke veľmi zlepšila. Tento aspekt sa doteraz prehliadal a pritom je viditeľný a podstatný.

Lektormi hry na fujaru a pastierske píšťalky budú Róbert Žilík s Máriou Žilíkovou Mandákovou, členovia hudobného zoskupenia Musicantica Slovaca, ktoré sa venuje koncertnej a hudobno-pedagogickej činnosti.

Dušan Holík (1959) je priamy pokračovateľ rodinnej tradície výrobcov a hráčov na fujaru a píšťalky v rodisku fujary, na Podpoľaní. Od svojich desiatich rokov verejne účinkuje až dodnes ako fujarista, píšťalkár a spevák ľudových piesní. Počas štúdia na Konzervatóriu v Žiline v odbore dychových nástrojov vyrobil svoje prvé píšťalky a ako 20-ročný zmajstroval aj prvú fujaru. Jeho vzorom a učiteľom pri výrobe a hre bol Juraj Ďurečka, ktorý v tom čase patril k uznávaným výrobcom aj interpretom a navyše bol Dušanov blízky príbuzný (brat jeho starej mamy). Účinkoval v niekoľkých folklórnych súboroch, realizoval množstvo nahrávok s fujarou a píšťalkami. Ako učiteľ hudby v Detve odovzdával svoje skúsenosti mladšej generácii a zaslúžil sa o to, aby slovenská fujara prekročila hranice svojej kolísky – Podpoľania a postupne sa dostala do celého sveta. Ako výrobca je držiteľom ocenení za nástroje vysokej kvality INSTRUMENTUM EXCELLENS – fujary, píšťaly na Folklórnych slávnostiach pod Poľanou z rokov 2001 a 2002. V roku 2017 bol členom poroty tejto súťaže. Po prijatí do UNESCO sa venuje hlavne aktivitám spojeným s fujarou a pastierskymi píšťalami. Je zakladateľom a režisérom medzinárodného fujarového festivalu DUŠA FUJARY. Je autorom Fujarového spevníka a Píšťalkového spevníka. Od roku 2016 je evidovaný na Fonde pre podporu umenia ako profesionálny umelec.

Hlavným partnerom Fujarovej školy a tvorivých dielní Dušana Holíka je Fond na podporu umenia. Na 2. cyklus budú nadväzovať zručnosti v zdobení fujár a vo výrobe zvukovo kvalitnej fujary.

Plagát podujatia: http://www.fujaramusic.sk/tvorive-dielne

Pred rokom napísali o našom podujatí:

Dušan Holík, 0907 213 675, dusanfujary@gmail.com

Ing. Lýdia Milanová, 0948 631 946, fujaramusic@gmail.com

PRIDAŤ NOVÝ KOMENTÁR (diskusia je moderovaná, komentár sa zobrazí až po schválení)

Filtered HTML

• Webové a e-mailové adresy sú automaticky zmenené na odkazy.
  • Povolené sú HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.

Plain text

• Nie sú dovolené žiadne HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy sú automaticky zmenené na odkazy.
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 2 =
Vyriešte tento jednoduchý matematický problém a vložte výsledok. Napr. pre 1+3, zadajte 4.